Stijn Lamers

De aorta van het bedrijvenpark

In Artikel PC55 on 1 juli 2011 at 16:50

KBP Update 6

Twee weken geleden vertelde projectleider Gjalt Zwama over enkele natuurvriendelijke ontwikkelingen op het Kempisch Bedrijvenpark. Zo was er een insectenhotel geplaatst en een biodiversiteitsborder, twee manieren om een veelzijdig geheel aan insecten en diertjes aan te trekken. Ditmaal vertelt Gjalt over verdere ontwikkelingen op het gebied van groen en infrastructuur.

Groen, groener, groenst

Vorige keer vertelde Gjalt tevens over een groenwand. Dit is een rek waar bakken met verschillende planten aangehangen kunnen worden. “Die bakken zijn er twee weken geleden aangehangen”, vertelt Gjalt, “we hebben hierbij, net zoals bij de biodiversiteitsborder, gekozen voor een scala aan planten waarbij er altijd wel wat bloeit. Waar de border vooral bloemen bevat, bestaat de groenwand voornamelijk uit planten.” Deze groenprojecten laten bedrijven zien hoe zij hun terrein kleur kunnen geven.

Er wordt ook op grotere schaal aan groenvoorzieningen gewerkt. “Het grondwerk voor de woonbos-kavels is afgerond”, gaat Gjalt verder, “als het weer wat kouder is kunnen we daar gaan aanplanten. De kavels zijn uitgezet en voorzien van naambordjes. Elk kavel is uniek en krijgt dus een aparte naam, zoals orchidee en weegbree.”

Kleine wegen

Het wegennet is zo goed als voltooid, aldus Gjalt. “We hoeven alleen nog enkele bochten aan te leggen”, zegt hij, “vorige week zijn we begonnen met het storten van de funderingen. Op maandag 4 juli begint de definitieve afronding van de infrastructuur. Dan wordt er asfalt gestort waar het nog niet lag, bijvoorbeeld in die bochten, en ook voor de fietspaden.”

Een ander onderdeel van de afronding is het aanleggen van de afwatering in de fietstunnel aan de Kapelweg. Eenmaal aangesloten is deze ook direct gebruiksklaar. De stoplichten en lampenpalen staan ook al klaar op en om de fietstunnel.

Grote wegen

Het viaduct over de A67 is inmiddels voorzien van alle 16 liggers. Gjalt legt uit wat er nu staat te gebeuren. “De volgende stap is beton tussen de liggers storten”, begint hij, “daarna kan er asfalt over en kan de railing ernaast.” Het beton heeft echter een aanzienlijke tijd nodig om uit te harden. “Het zal spannend worden”, concludeert Gjalt.

Men hoopt om voor de bouwvak klaar te zijn, maar de beoogde deadline staat op 1 september. Die deadline geldt voor de gehele verbindingsweg tussen de N284 en de A67. Zo kan Squall International, dat eind september klaar is met bouwen, ook het KBP op en af.

Het kruispunt bij de Wijer en de N284 gaat op 16 juli zijn voltooiing beleven. De omlijning van de weg ligt er al; ook hier is het enkel nog asfalt dat er gestort dient te worden. “Daarvoor moeten we waarschijnlijk het verkeer weer een nachtje omleiden”, legt Gjalt uit.

Open dag

Zondag 26 juni vond er een zonovergoten open dag plaats op het bedrijvenpark. Er was een springkussen voor de kinderen, een speurtocht met leuke prijzen, en een ijscokar. “Van tevoren gokte ik op 500 bezoekers”, zegt Gjalt, “uiteindelijk zijn er meer dan 1000 geïnteresseerden komen kijken. De ijscokar kon om 13.30 uur alweer naar huis omdat zijn 540 ijsjes al op waren.”

Gerrit Smits, directievoerder van het KBP, was erg blij met de belangstelling. “De mensen kunnen nu veel beter zien wat er hier allemaal gebeurt”, legt hij uit, “als je leest dat het KBP 170 hectare groot is weet je eigenlijk nog niks. En heel veel mensen gaven aan dat ze het zo mooi vinden worden hier. Waardering van de lokale bevolking is het allerbeste wat je kan horen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: