Stijn Lamers

Rode Loper, blauwe aders

In Artikel PC55 on 4 april 2013 at 11:26

Werkzaamheden op Markt Hapert begonnen

Iedereen in Hapert weet dat de Markt op de schop gaat. Iedereen die in het centrum komt kan zien dat er al hard wordt gewerkt aan een nieuwe Markt. Maar wat gebeurt er nu precies elke week? Om de vinger aan de pols te houden vertellen gemeentelijke toezichthouders John Verhagen en René van de Weideven iedere week over de voortgang. 

Epicentrum

John en René zitten in de Oude Jongensschool, waar het iedere dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur ‘inloopspreekuur’ is. Mensen met vragen of opmerkingen kunnen dan gewoon binnenlopen. “De keerwanden rondom de parkeerplaatsen van de Oude Jongensschool zijn verwijderd”, vangt René aan, “daar is een tijdelijk depot gemaakt voor de opslag van materialen.”

De Oude Jongensschool heeft een redelijk centrale plek in het gehele plan en bevindt zich bovendien dicht bij de kruising van de Kerkstraat met de Leeuweriklaan, de plek waar het werk begonnen is. Aan de andere kant van de Markt zijn nutsbedrijven reeds begonnen met het vervangen van kabels en leidingen, maar verkeer kan via deze kant nog wel goed de Markt op en af.

Blauw is voor regen

“We zijn op dit punt begonnen omdat het gebruikelijk is bij het hoogste punt te beginnen voor rioleringswerkzaamheden”, legt John uit, “zo werken we richting de Oude Provincialeweg.” Er wordt een nieuw regenwater-riool aangelegd; de waterleiding wordt van voor tot achter volledig vernieuwd. “We leggen eerst de nieuwe, daarna kan de oude eruit”, aldus René.

Tegenwoordig worden vuil water en regenwater gescheiden om onnodig werk bij de zuiveringsinstallatie te voorkomen. Regenwater is relatief schoon en wordt door nieuwe rioolbuizen met een grotere diameter afgevoerd. “Deze regenwater-riolering wordt ook wel de blauwe ader genoemd”, gaat John verder, “In het gemeentelijk rioleringsplan stond dit nog niet op de planning van 2013, maar omdat het centrum van Hapert toch op de schop ging, is de aanleg naar voren gehaald.”

Gunstige fasering

Als de riolering aangelegd is volgt meteen de bestrating. Op het stuk van de Leeuweriklaan tot aan de Markt zullen de straatstenen hergebruikt worden; naast de Kerkstraat en op de Markt zelf wordt de Rode Loper met nieuwe straatstenen ingericht. “Ook het terras bij de Oude Jongensschool wordt met nieuwe stenen aangelegd”, zegt René. “Doordat de parkeerplaats voor de Oude Jongensschool verlaagd wordt, maakt die meer onderdeel uit van de Markt.”

Doordat het druk op de Markt is was het een pre zowel gemeente als winkeliers om alles goed bereikbaar te houden. “Alle winkels blijven verhard bereikbaar”, gaat René verder, “er zullen altijd momenten zijn dat het even moeilijk gaat, maar die proberen we zo kort mogelijk te houden.” Doordat de Markt in vijf fases onder handen wordt genomen blijft de overlast sowieso tot een minimum beperkt.

De komende week staat verder in het teken van rioleringswerkzaamheden, en misschien kan het nieuwe terras voor de Oude Jongensschool alvast vormgegeven worden. Door de weersomstandigheden verloopt het werk voorspoedig. “Er zit geen vorst in de grond, het is droog en er ligt geen sneeuw”, zegt René, “dit is eigenlijk best ideaal weer.” Zo staat de lange winter de herinrichting in ieder geval niet in de weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: