Stijn Lamers

Weer een stukje verder

In Artikel PC55 on 11 april 2013 at 21:27

Werkzaamheden Rode Loper vorderen op schema

Zo’n twee weken geleden begon het werk aan de Hapertse Markt om deze om te toveren tot een Rode Loper. Vorige week spraken gemeentelijke toezichthouders René van de Weideven en John Verhagen over de gang van zaken. Deze week vertelt René over het snel veranderende marktlandschap. 

De stenen erop

Het begin was al eerder gemaakt dan vorige week, toen rioleringswerkzaamheden aanvingen bij het begin van de Kerkstraat aan de Leeuweriklaan. “De voortgang trekt nu richting Markt”, vertelt René, “inmiddels ligt de blauwe ader erin tot aan de Lidl.” De blauwe ader is een nieuw stelsel dat het relatief schone regenwater afvoert apart van het vieze afvalwater. Dit komt onder de gehele nieuwe Markt te liggen.

Het eerste deel was vorige week afgegraven en lag helemaal open, zodat de nieuwe buizen erin konden. Die afgraving, de zogenaamde cunet, is nu tot aan het straatoppervlak aangevuld. “Daar hoeft straks alleen nog maar de fundering van gebroken puin en daarna de daadwerkelijke bestrating op”, aldus René. De afgraving is nu opgeschoven naar de voet van de Markt, bij de voordeur van de Lidl.

Klanten kunnen nog steeds verhard naar de Lidl toe om de nieuwe winkel te komen bekijken. Ook de rest van de Markt zal tijdens de verbouwing verhard begaanbaar blijven. Parkeerplaatsen voor auto’s blijven tevens beschikbaar.

Gefaseerde bestrating

De laatste fase van het grondwerk bij de Leeuweriklaan was het aansluiten van de woningen op het nieuwe netwerk. “Vervolgens worden de trottoirbanden gesteld”, gaat René verder, “die vormen samen met de molgoten de contouren van de weg.” De molgoten regelen de afvoer van het regenwater naar het riool, de blauwe ader dus.

“Nadat die geplaatst zijn kan daar tussenin de bestrating gelegd worden en kunnen ook de trottoirs worden geplaatst”, zegt René, “die activiteiten zullen overlappen, maar dat is aan de aannemer.”

Het eerste rood

Het terras voor de Oude Jongensschool is grotendeels verlaagd tot straatniveau. “We zijn bezig met het grondwerk hier”, legt René uit, “we graven geulen en zorgen dat de riolering er zo snel mogelijk in kan.” Verder zullen daar ook de keerwanden worden geplaatst rondom het nieuwe, verkleinde terras van de Oude Jongensschool. “Straks liggen hier twaalf parkeerplaatsen op straatniveau”, concludeert René.

Dankzij het nog steeds gunstige weer – koud en droog – ligt alles nog precies op planning. Als alles mee blijft zitten verschijnen over drie of vier weken de eerste rode straatstenen op de Markt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: