Stijn Lamers

Het Rode Plein van Hapert

In Artikel PC55 on 25 mei 2013 at 13:41

De eerste rode stenen zijn gelegd

Vorige week maakte de Rode Loper in Hapert zijn naam eindelijk waar toen de eerste rode straatstenen in het plan gelegd werden. Onder de wakende blik van de Oude Jongensschool wordt de loper uitgerold vanaf de Kerkstraat, de Markt op. 

Basis voor meer

Net zoals de loper vordert zijn tegenhanger, het kader, ook gestaag. “Dat ligt er vóór de Lidl al in”, zegt gemeentelijk toezichthouder René van de Weideven, “omdat de lijngoten daar gesteld waren kon dat gebeuren.” De lijngoten, de contouren van de nieuwe Markt, vormen de basis voor allerlei andere werkzaamheden zoals de groenvakken, de parkeervakken, de weg en het trottoir.

De komende week wordt verder gewerkt aan de verbinding tussen de Kerkstraat en Julianalaan. “De stenen voor de parkeervakken worden nu op een depot gesneden”, legt René uit, “de rijbaan ligt er nu in. Het zal niet meer lang duren voor die voor verkeer geopend wordt.” Het terras vóór de Oude Jongensschool heeft logischerwijs een lage prioriteit, dus dat duurt nog wel even. “Niemand heeft daar last van”, aldus René, “daarom kan dat nog wel even wachten.”

Rode beginpunten

De Kerkstraat-Julianalaan-bocht en de boombak bij de Oude Jongensschool worden als het ware ingepakt door een kader van rode straatstenen. Het zijn de eerste rode stenen die straks de Markt een duidelijke identiteit zullen geven. “De Rode Loper bestaat uit een lange loper en twee pleinen”, legt René uit, “bij de Oude Jongensschool een vierkant kader, en aan de andere kant ter hoogte van de Oude Provincialeweg ook een uitnodigend plein.”

Qua planning liggen de werkzaamheden nog wat achter. De oplossing daarvoor is simpel, aldus René: “Er moet doorgewerkt worden.” Er is voor gekozen om het marktplein voor de helft af te zetten, zodat de aannemer de ruimte heeft om te werken. Dat betekent ook dat parkeergelegenheid even verminderd is, maar dat is wel iets waar de ondernemers achter staan. “Zij hebben liever in korte tijd wat meer overlast dan lange tijd een beetje overlast”, verklaart René, “vóór de kermis moet alles immers al af zijn.”

Deze week worden ook de lijngoten verder gesteld, die zoals gezegd erg belangrijk zijn binnen de werkzaamheden. Zonder hen kon de rode loper ook nog niet uitgerold worden, wat inmiddels wel het geval is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: