Stijn Lamers

Operatie Schoolstraat

In Artikel PC55 on 13 juni 2013 at 09:21

Het werk verplaatst zich naar noordzijde Markt

Nu de Markt in Hapert aan de zuidzijde weer open is kon de Markt aan de andere kant afgesloten worden. De Schoolstraat is daarmee even het epicentrum van activiteit terwijl aan de andere kant parkeerplaatsen uit de grond worden gestampt. 

En toen was er licht 

Alles wat nu op de Markt gebeurt, gebeurt onder het wakend oog van de nieuwe lichtmasten. Die zijn vorige week geplaatst en hebben een natuurlijke uitstraling van hout, waardoor ze meer lijken op verlichte palen dan op metalen lichtmasten. Alle masten die er nu staan zijn al aangesloten en verlichten de Markt in het donker. Op sommige plekken staan de oude masten nog, maar zo lang die het werk niet in de weg staan hoeven ze nog niet weg. En dat is ook belangrijk, want zo wordt gewerkt daar waar de prioriteit ligt.

Richting Schoolstraat

Afgelopen weekend is de Schoolstraat aan de Markt afgesloten. Eerder al was de Markt aan die zijde afgesloten. “Er wordt daar nu volop gewerkt aan de riolering in de Schoolstraat”, legt gemeentelijk toezichthouder René van de Weideven uit, “als dat gereed is hoeft alleen het noordelijke stuk van de Kerkstraat nog open te gaan voor rioleringswerk.”

De rijbaan ligt er al in tot aan de Schoolstraat, evenals de naastgelegen Rode Loper. Aan de overzijde is ook het kader ook al tot aan de Schoolstraat gevorderd. “Dat de bestrating erin ligt wil nog niet zeggen dat we weg meteen open is”, aldus René, “maar dat zal zo snel mogelijk gebeuren.” Er gebeurt veel rondom de Schoolstraat.

Parkeerplekken

De Markt is nu als een podium waarvan het doek steeds verder open wordt geschoven. Daarachter wordt de nieuwe Markt zichtbaar. Het is niet alleen visueel te merken, maar ook qua parkeren. “Vorige week kon er weer geparkeerd worden voor de Oude Jongensschool en de Lidl”, vertelt René, “nu zijn er weer twaalf plekken bijgekomen, en de volgende twaalf laten ook niet lang meer op zich wachten.” De weg is van die kant open, maar er lopen nog steeds werklui rond. Let dus goed op en pas uw snelheid hierop aan!

Rondom lijngoten

In subtiele details zoals de afwerking van de afwatering wordt de Rode Loper kracht bijgezet. “Aan beide kanten van de Markt zijn lijngoten gesteld”, legt René die nuances uit, “aan de kant van de Rode Loper zijn deze breed en gefigureerd. Aan de andere kant is het slechts een metalen gleuf, waardoor de Rode Loper markanter is.”

Aan de kant van de Jumbo wordt als het ware het fundament gelegd voor de bomen, die in het aanplantingsseizoen dit najaar geplaatst worden. “Je moet bij een boom altijd kijken hoeveel ruimte zijn wortels hebben om te groeien”, weet René, “op de Markt hebben we gekozen voor een bodem van speciaal boomgranulaat. Het is in sterkte identiek aan menggranulaat, maar door de speciale samenstelling met onder andere klei is er ruimte voor wortelgroei zonder dat het straatoppervlak omhoog wordt geduwd.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: