Stijn Lamers

Supersnel internetten met KempenGlas

In Artikel PC55 on 20 november 2014 at 21:08

Coöperatie wil glasvezel-internet in buitengebieden

Traag internet, dat zou iets van het verleden moeten zijn. Helaas is dat nog niet het geval. Vooral in de buitengebieden hebben de huishoudens in de gemeente internetsnelheden die anno 2014 eigenlijk niet kunnen. Arno Baijens heeft daarom samen met Toos Mijs en Jo van de Pas een coöperatie gestart voor de aanleg van supersnel glasvezelinternet: KempenGlas.

Olievlek

KempenGlas is niet het eerste initiatief voor sneller internet in de buitengebieden dat ontstaan is in de regio. KempenGlas is een samenvoeging van BladelGlas en ReuselGlas, en ook verderop zijn er initiatieven: Jo van de Pas heeft bijvoorbeeld HilverGlas opgericht, en ook in Oirschot en Oisterwijk zijn ze er mee aan de slag gegaan. “BladelGlas is ontstaan uit een samenwerking van verschillende partijen zoals de gemeente en verschillende ondernemers”, begint Arno Baijens, zelf ook een ondernemer, die in het buitengebied van Hoogeloon woont.

Er is gekozen voor een coöperatie om alles in eigen beheer te houden. “Wat je vaak ziet is dat een kabelmaatschappij goedkope aanleg biedt, maar die korting vervolgens terug wil verdienen met dure abonnementen”, gaat Arno verder. “Als coöperatie blijf je eigenaar van het netwerk en is er bovendien geen winstbejag.

Kostenplaatje

Om het project überhaupt door te kunnen laten gaan heeft KempenGlas aanmeldingen nodig. “Dat kost € 25 voor particulieren en € 100 voor bedrijven”, vertelt hij. “Daarvan financieren we de aanloopkosten zoals een haalbaarheidsstudie.” Aanmelden daarvoor kan nog tot en met 24 november. Eind november wordt het plan namelijk gepresenteerd bij de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij (BOM), een van de geldschieters.

Het kostenplaatje is natuurlijk niet onbelangrijk. “Een aansluiting kost per deelnemer ongeveer € 2400,-”, zegt Arno. “Elke deelnemer legt € 500,- ledenkapitaal in, in de coöperatie. Daarbij komt een lening van € 750,- van de Rabobank en een lening van € 1150,- van de BOM, uit de zogenaamde Essent-gelden.” Daarvan worden hoogwaardige twee glasvezelkabels aangelegd naar elke deelnemende locatie in het buitengebied van de gemeente Bladel. Je up- en downloadsnelheid zullen dan even hoog zijn.

Waarom zou je meedoen?

De voordelen van snel internet gaan verder dan je denkt. Naast razendsnel kunnen internetten, downloaden en online films kijken zijn er nog meer voordelen, aldus Arno. “Voor bedrijven is het sowieso fijn dat ze snel gegevens door kunnen sturen”, zegt hij. “Ook is het vanaf dan mogelijk om je als bedrijf aan te sluiten bij een bewakingscentrale, omdat snel internet camerabeveiliging mogelijk maakt. En je kunt makkelijk en snel communiceren met collega’s, klanten en werknemers.”

Voor particulieren breng glasvezel-internet ook de nodige voordelen met zich mee. Zorg op afstand en hartbewaking worden mogelijk. Ouderen kunnen zo langer thuis blijven wonen. Daarnaast is snel internet een vereiste voor nieuwe ontwikkelingen, zoals video on demand-diensten als Netflix, muziekdiensten zoals Spotify, en domotica (huishoudautomatisering). En ook mobiele 4G-netwerken hebben baat bij glasvezel.

Meld je aan

KempenGlas is nu aan het berekenen of het allemaal haalbaar is. Daarbij geldt: hoe meer aanmeldingen, hoe makkelijker het gaat! “Hoe groter de club wordt, hoe beter het is. Als alles meezit is het netwerk binnen een jaar aangelegd”, weet Arno. “Als het netwerk maar groot genoeg is wordt het voor grote providers ook steeds interessanter om een gunstig collectief abonnement aan te bieden. Doordat wij als coöperatie opereren kunnen we er de concurrentie van kabelmaatschappijen in houden.”

Woon je in het buitengebied van de gemeente Bladel? Meld je dan snel aan. Dat kan nog tot en met 24 november. Aanmelden doe je via http://www.kempenglas.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: