Stijn Lamers

Mensen die hongeren naar kennis

In Artikel PC55 on 17 december 2014 at 11:53

Stichting ZZG bezocht Roemeens dorp om kookles te geven

Begin deze maand togen Simon Hoppe, Harrie Spanjers en Rik Spooren naar Roemenië. Namens stichting Zorg Zonder Grenzen (ZZG) hielpen ze mensen met een verstandelijke beperking in Iasi (uitspraak ‘ie-jasj’) om een eigen catering op te zetten. Door slimme uitleg te geven hebben ze ervoor gezorgd dat deze mensen, ook nadat stichting ZZG weer weg is, vooruit kunnen en ook echt iets op kunnen bouwen.

Inventariseren

Bij aankomst in Iasi was het nog maar de vraag of de in Nederland gemaakte plannen ook uitgevoerd konden worden, en in welke mate. Direct bleek dat die twijfel ongegrond was. “We werden meteen goed ontvangen, en de hele week is in een goede sfeer verlopen”, begint Rik Spooren, bestuurslid van ZZG. “De mensen wilden echt meewerken. Het zijn mensen die hongeren naar kennis.”

“We zijn begonnen met kijken wat er allemaal voorhanden was”, gaat bakker Harrie Spanjers verder. “Op maandag hebben we de markt en de supermarkt bezocht om te kijken wat voor grondstoffen er beschikbaar waren. Daarmee zijn we aan de slag gegaan. Vooral om de mensen daar nieuwe dingen te laten proberen.” Hoewel Roemenië aan een inhaalslag begonnen is, zie je nog wel dat het land eigenlijk twintig jaar achter loopt op het westen.

Leergierig

Dinsdag zijn Harrie en Simon begonnen met het lesgeven aan de cursisten, negen in totaal. “Ze waren in twee groepen verdeeld”, zegt Harrie. “De mensen die ’s ochtends bij mij aan het bakken waren gingen ’s middags met Simon koken, en andersom.” Zij kregen vier punten waar ze rekening mee moesten houden: hygiëne, kennis van grondstoffen, technieken, en presentatie. Harrie en Simon legden eerst de receptuur en de grondstoffen nader uit, om niet zomaar te beginnen. Gelukkig waren de cursisten fanatiek en pikten ze het snel op. Zij waren afkomstig uit drie verschillende zorginstanties in de buurt, waar ze straks hun verworven kennis gaan delen met anderen.

“We hebben ze technieken geleerd waar ze veel kanten mee op kunnen”, gaat Simon verder. “Met een gebonden saus kun je bijvoorbeeld een pasta maken, maar ook soep of ragout. Dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, kennen zij helemaal niet. Onze bloemkoolsoep was echt een openbaring voor ze. We hebben telkens hun smaak in de gaten gehouden, maar wel met de Europese keuken in het achterhoofd.” Op donderdag werden de kandidaten onderworpen aan een examen. Het resultaat was negen uit negen: iedere kandidaat behaalde een certificaat voor zowel de cupcakes als het koken!

Investeren

Rik Spooren noemt de leerweek een succes. “We proberen op deze manier een bijrdage te leveren aan het welzijn van de mensen daar”, zegt hij. “Eten moet lekker zijn, maar het is ook een sociaal moment, of juist een rustmoment. Daar hebben we ook geprobeerd de mensen bewust van te maken.”

Op de laatste dag, vrijdag, verzorgden de koks een receptie. “Stichting ZZG is nu 10 jaar actief in Iasi”, vertelt Rik. “Dat gaat steeds beter. Ook de lokale overheden zien steeds meer wat er mogelijk is. We hebben alleen maar positieve reacties gehad.” In plaats van geld te sturen werkt ZZG resultaatgericht en meetbaar: er wordt niet met geld gestrooid, maar juist geïnvesteerd. Donaties aan de stichting zijn dus welkom; het geld is echt nodig, maar de stichting zorgt er wel voor dat het goed terecht komt.

In 2015 willen stichting ZZG een nieuwe werkweek organiseren, ook om te kijken wat er met de kennis van afgelopen november is gedaan. Na de cursus gingen de koks terug naar hun eigen locatie, om daar de opgedane kennis over te dragen. “Het was wel confronterend om te zien hoe slecht die mensen het daar eigenlijk hebben”, zegt Harrie tot slot. “Het is fijn dat we daar wat aan konden doen. De mensen hier waren echt gemotiveerd, en dat was voor ons ook fijn om mee te werken.”

www.stichtingzzg.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: